Páratartalom a szobákban


A megfelelő levegő páratartalom fontos tényező a lakóhely jólétében - a túl magas és a túl alacsony páratartalom is negatív hatással lehet. Minden szobának megvan a maga optimális páratartalma, felhasználásától és állapotától függően. 

Ez a cikk alapvető információkat tartalmaz a témáról, és kiemeli a különböző lakóterek optimális páratartalmát. Ezenkívül bemutatjuk a túl magas és túl alacsony értékek következményeit az emberekre és az építkezésre.

Egyszerűen fogalmazva: a "levegő páratartalma" vagy "rövid ideig tartó páratartalom" kifejezés a környezeti levegő vízgőzének arányát jelenti. A pontosabb meghatározás érdekében ezt a kifejezést abszolút és relatív páratartalomra osztják. A abszolút páratartalom annak egyszerű jelzése, hogy hány gramm víz van egy köbméter levegőben. A relatív páratartalom viszont bonyolultabb annak meghatározásában, mert ez jelzi, hogy a maximális vízgőz-tartalom hány százaléka található a levegőben. Fontos tudni, hogy a levegő csak bizonyos mennyiségű vizet képes felszívni. Az, hogy mekkora ez a mennyiség, nagyon függ a hőmérséklettől. A hideg levegő kevesebb vízgőzt szív fel, mint a meleg levegő. Itt a szabály: minél magasabb a hőmérséklet, annál több vízgőzt képes elnyelni a levegő. Mérje meg a páratartalmat a fürdőszobában Nulla Celsius fokos hőmérsékleten a levegő öt gramm / köbméter vízgőzöt képes felszívni. Sokkal melegebb hőmérsékleten, például 30 fok, ez már 30 gramm. Ezek a jelzett grammok a megfelelő hőmérsékleten jelzik a vízgőz maximális szintjét, amelyet a levegő képes felvenni. A relatív páratartalom értékének meghatározásához azonban mind az abszolút , mind a maximális páratartalomra szükség van. Az optimális páratartalom ismét nem egy rögzített érték, hanem a páratartalom százalékos aránya, amely biztonságos mind az egészségre, mind a lakóépület építőanyagára. A megfelelő hőmérséklettel kombinálva ez a két tényező képezi az optimális szobaklímát.

Az optimális páratartalom különböző lakóterekben

Általában 50% relatív páratartalmat és 20 Celsius fokos szobahőmérsékletet tekintünk az optimális szobaklímának. Ez azonban szobától függően változik, mivel a szobaklímát különféle tényezők befolyásolják. Egyrészt elengedhetetlen, hogy hány ember tölt időt a szobában, mennyi ideig és milyen gyakran. Másrészt a tevékenységek, amelyeket a helyiségekben végeznek, nagy szerepet játszanak. Az olyan helyiségekben, mint például a fürdőszoba és a konyha, a magasabb páratartalom gyakori az ott végzett tevékenységek miatt. 

A következő információkat tekintik az egyes lakóterületek ideális mértékének:

Nappali szoba és dolgozószoba 40-60% 20 °C

hálószoba 40-60% 16-18 °C

óvoda 40-60% 20-22 °C

konyha 50-60% 18 °C

fürdőszoba 50-70% 23 °C

pince 50-65% 10-15 °C

Magas vagy alacsony páratartalom következményei

Az optimális páratartalom alatt

Már 40% -nál alacsonyabb páratartalom esetén szem, bőr és nyálkahártya irritáció léphet fel. A bőr kiszáradását bőrpír és viszketés tünteti fel. Ezenkívül az immunvédelem gyengült, ami több megfázást okozhat. 23% alatti értéknél a nedvességveszteséget csak korlátozott mértékben lehet kompenzálni a légzéssel, ami kellemetlen érzést okoz. A túl alacsony páratartalom másik következménye a fémtárgyak megérintésekor fellépő megnövekedett villamos áramütés, mivel a száraz levegő gyorsabban töltődik elektronikusan. 
A túl szárítás egészségügyi következményein kívül szerkezeti károkat okozhat, Mindenekelőtt a fa szenved, amikor a minimális érték alá esik.

Az optimális páratartalom túllépése

Mint már említettük, a tartósan megnövekedett, több mint 60% páratartalom penészedést okozhat. Legalább 70% páratartalom esetén a fertőzés szinte elkerülhetetlen. A penész kialakulása nemcsak veszélyezteti a ház építési szövetét, hanem az emberi egészségre is veszélyes. A penész spórák fokozott belélegzése olyan betegségeket okozhat, mint asztma vagy allergia.

A 80% -nál nagyobb páratartalom tökéletes környezetet biztosít a gombák, atkák és más paraziták szaporodásához is.

Cikkünkben tovább olvashatsz, hogy miként tudod szabályozni a levegő páratartalmát a szobádban.


© Copyright Jopofa Bolt